Fiscale spelregels zijn van groot belang
Nederland neemt internationaal op hypotheekterrein een heel bijzondere plaats in. In Nederland is de rente die voor een hypotheek betaald moet worden, al sinds jaar en dag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het heeft tot gevolg dat wie hypotheekrente betaalt, minder inkomstenbelasting verschuldigd is. En dankzij die maatregel kunnen veel mensen een huis kopen.
Hypotheekvormen
Fiscale spelregels zijn van groot belang
Nederland neemt internationaal op hypotheekterrein een heel bijzondere plaats in. In Nederland is de rente die voor een hypotheek betaald moet worden, al sinds jaar en dag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het heeft tot gevolg dat wie hypotheekrente betaalt, minder inkomstenbelasting verschuldigd is. En dankzij die maatregel kunnen veel mensen een huis kopen.
De aftrekbaarheid heeft de afgelopen decennia tot heel wat 'oneigenlijk gebruik' geleid. Met als gevolg, dat de overheid mede daardoor jaar in jaar uit heel wat mis liep aan inkomstenbelasting.
Een aantal jaren geleden was dat voor de overheid dan ook aanleiding om aan die onbeperkte aftrekbaarheid paal en perk te gaan stellen.
Het heeft ertoe geleid, dat hypotheekrente in nieuwe gevallen eigenlijk alleen nog aftrekbaar is indien met name:
- de hypotheek is aangegaan voor de aankoop van een eigen woning
- of voor de verbouw van de eigen woning
- de woning door de koper zelf wordt bewoond
- of door hem werd bewoond, maar nu leeg staat en in de verkoop is (daar zijn wel grenzen van toepassing)
- en mits de hypotheek in maximaal 30 jaren wordt afgelost middels 'annuïteiten', via de lineaire methode of een combinatie van die twee.
- Plus nog een aantal andere spelregels, waaronder die van de de belangrijke 'eigen-woning-reserve', beter bekend onder de naam de 'verhuisregel'
Hoe ziet zo'n annuïteitenhypotheek er uit?
Je betaalt natuurlijk gewoon rente over de hypotheek die je hebt afgesloten. Daarnaast betaal je jaarlijks (of iedere maand) een heel klein bedrag extra als aflossing.
Bij een annuïteit blijft de optelsom van die rente plus die aflossing gelijk. Je weet dus precies waar je aan toe bent. (mits uiteraard de hypotheekrente niet wijzigt).
Ieder jaar betaal je dus een klein beetje van jouw hypotheekschuld terug. Daardoor daalt ieder jaar ook het bedrag dat je aan rente verschuldigd bent. En dat geeft dan weer ruimte om ieder jaar iets meer af te lossen.
Daarbij komt dat de rente aftrekbaar is. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting: de 'belastingteruggave'.
Overigens zal je merken, dat die in de loop der jaren wel heel langzamerhand steeds kleiner wordt.
En dan de lineaire hypotheek
Ook bij de lineaire hypotheek betaal je gewoon rente over de uitstaande hypotheekschuld. En ook hier betaalt u de lening in maximaal 30 jaren terug.
Maar bij de lineaire hypotheek is de aflossing in het begin beduidend hoger. Hier zijn het zelfs vaste bedragen. Dat maakt de lineaire hypotheek in de beginjaren ook beduidend duurder dan de annuïteit.
En de oude vormen dan?
Het waren er veel. Want er was ook veel toegestaan. Spaarhypotheken, beleggershypotheken, hoog-laag constructies, premiedepots, hypotheken met een beleggingsverzekering, groeihypotheken, al die oude vormen bestaan nog steeds. En ze blijven over het algemeen (voorlopig) gewoon vallen onder de 'oude fiscale spelregels'.
Ben je al huisbezitter, ga je verhuizen en wil je jouw oude hypotheek meenemen? Dan zijn daar nog steeds ruime mogelijkheden voor.
Maar wie nu voor het eerst een eigen huis koopt, kan er jammer genoeg geen gebruik meer van maken.
Erg adviesgevoelige materie. Dat wel.
Maar daar maken we graag tijd voor vrij.


Stappenplan
#1 Mogelijkheden
Je hebt natuurlijk je eigen plannen voor de toekomst. Plannen die er bij iedereen anders uitzien, maar wel steevast een aanzienlijk deel van je besteedbare inkomen gaan opslokken. Maar hoeveel hypotheek is er eigenlijk mogelijk? En met welke maandlast kun je nog steeds ‘lekker leven’? Anders gezegd: in welke prijsklasse kun je jouw woning zoeken?
Niet één huis is het waard een gok met de toekomst te nemen
#2 Huis gevonden
Moet je huidige woning eerst nog verkocht worden? En hoeveel ‘eigen geld’ blijft er dan over? Moet er verbouwd worden? Welk bedrag is nodig voor herinrichting en verhuizing. Hoeveel ‘reserve’ moeten we achter de hand houden, voor het geval dat….
Kortom, hoeveel hypotheek is er eigenlijk nodig?
#3 Financieel plan
Tegenwoordig moeten nieuwe hypotheken over het algemeen volledig afgelost worden. Maar doen we dat via annuïteiten, of lineair? Zijn er misschien nog ‘oude hypotheken’ waar we rekening mee kunnen houden? Welke rentevaste periode heeft de voorkeur? En zijn er misschien nog bijzondere voorwaarden van belang?
Om dan terecht te komen bij de volgende vraag: welke geldgever gaan we dit laten financieren?
#4 De offerte
De eisen zijn bekend. Alles is doorgerekend en we hebben met zoveel mogelijk rekening gehouden. Met al die eisen en gegevens hebben we een geldgever geselecteerd en daar de offerte aangevraagd.
Maar dan:
Klopt het rentepercentage? Is de juiste rentevaste periode genoemd? Staan er geen onverwachte ‘andere’ voorwaarden in?
Kortom, is alles precies zoals besproken?
#5 De afhandeling
Aansluitend volgt dan de volgende stap: het ondertekenen van de offerte. Waarna de administratieve afhandeling gaat beginnen. Een proces waarin door ons veel stappen genomen moeten worden. Stappen waar jij over het algemeen gelukkig weinig van hoeft te merken.
De opdracht tot taxatie, het verzamelen van de benodigde documenten, de aanvraag voor de hypotheekgarantie (als dat mogelijk is), het overleg met de geldgever, het overleg met de notaris, tot en met het compleet maken van het dossier voor de bank. En dan de laatste stap: je afspraak met de notaris om de stukken te ondertekenen. Stukken die wij uiteraard ook hebben gecontroleerd op juistheid. Zodat jij met een gerust hart kan ondertekenen en vol vertrouwen de sleutels van jouw nieuwe woning in ontvangst kunt gaan nemen.
Vrijblijvend hypotheekadvies?
8 tips van ons:
Tip 1: Doe nooit een bod op een woning zonder eerst je financiële mogelijkheden te kennen.
Tip 2: Wees er zeker van, dat de woning geen ‘verborgen’ gebreken heeft. De huiseigenaar is verplicht jou die te melden. Maar alleen wanneer je daar naar vraagt!
Tip 3: Wanneer je een bod wilt uitbrengen, doe dat dan onder het voorbehoud, dat de door jou gekozen financiering doorgang moet vinden. Noem daarbij precies de hypotheeksom, de bank, de rente en de rentevaste periode. Want ‘een hypotheek tegen gangbare marktcondities’ is wel erg vrijblijvend.
Tip 4: Wanneer je het gevoel hebt dat de rente nu erg laag is, koop dan voor de toekomst wat extra zekerheid in. En kies voor een langer rentecontract
Tip 5: Hebt je opgroeiende kinderen, kies dan zelfs voor een zodanig lang rentecontract, dat je gedurende de dure ‘kinderperiode’ geen renteverhoging hoeft te verwachten.
Tip 6: In het algemeen, neem nooit te grote risico’s, alleen maar vanwege een lagere maandlast.
Tip 7: En wanneer je toch zelf op zoek wilt gaan naar de ideale hypotheek, kies dan nooit voor de offerte van 1 bank, maar vergelijk. Dat doen wij ook.
Tip 8: Of beter nog, vraag ons jou te helpen kiezen uit alles wat de markt te bieden heeft.