Hypotheken

”Wij zorgen ervoor dat je al je financiële zaken goed geregeld hebt”

Fiscale spelregels zijn van groot belang

Nederland neemt internationaal op hypotheekterrein een heel bijzondere plaats in. In Nederland is de rente die voor een hypotheek betaald moet worden, al sinds jaar en dag aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het heeft tot gevolg dat wie hypotheekrente betaalt, minder inkomstenbelasting verschuldigd is. En dankzij die maatregel kunnen veel mensen een huis kopen.

Stappenplan

#1 Mogelijkheden

Je hebt natuurlijk je eigen plannen voor de toekomst. Plannen die er bij iedereen anders uitzien, maar wel steevast een aanzienlijk deel van je besteedbare inkomen gaan opslokken. Maar hoeveel hypotheek is er eigenlijk mogelijk? En met welke maandlast kun je nog steeds ‘lekker leven’? Anders gezegd: in welke prijsklasse kun je jouw woning zoeken?

Niet één huis is het waard een gok met de toekomst te nemen

#2 Huis gevonden

Moet je huidige woning eerst nog verkocht worden? En hoeveel ‘eigen geld’ blijft er dan over? Moet er verbouwd worden? Welk bedrag is nodig voor herinrichting en verhuizing. Hoeveel ‘reserve’ moeten we achter de hand houden, voor het geval dat….

Kortom, hoeveel hypotheek is er eigenlijk nodig?

#3 Financieel plan

Tegenwoordig moeten nieuwe hypotheken over het algemeen volledig afgelost worden. Maar doen we dat via annuïteiten, of lineair? Zijn er misschien nog ‘oude hypotheken’ waar we rekening mee kunnen houden? Welke rentevaste periode heeft de voorkeur? En zijn er misschien nog bijzondere voorwaarden van belang?

Om dan terecht te komen bij de volgende vraag: welke geldgever gaan we dit laten financieren?

#4 De offerte

De eisen zijn bekend. Alles is doorgerekend en we hebben met zoveel mogelijk rekening gehouden. Met al die eisen en gegevens hebben we een geldgever geselecteerd en daar de offerte aangevraagd. 

Maar dan:
Klopt het rentepercentage? Is de juiste rentevaste periode genoemd? Staan er geen onverwachte ‘andere’ voorwaarden in?

Kortom, is alles precies zoals besproken?

#5 De afhandeling

Aansluitend volgt dan de volgende stap: het ondertekenen van de offerte. Waarna de administratieve afhandeling gaat beginnen. Een proces waarin door ons veel stappen genomen moeten worden. Stappen waar jij over het algemeen gelukkig weinig van hoeft te merken.
De opdracht tot taxatie, het verzamelen van de benodigde documenten, de aanvraag voor de hypotheekgarantie (als dat mogelijk is), het overleg met de geldgever, het overleg met de notaris, tot en met het compleet maken van het dossier voor de bank. En dan de laatste stap: je afspraak met de notaris om de stukken te ondertekenen. Stukken die wij uiteraard ook hebben gecontroleerd op juistheid. Zodat jij met een gerust hart kan ondertekenen en vol vertrouwen de sleutels van jouw nieuwe woning in ontvangst kunt gaan nemen.

Vrijblijvend hypotheekadvies?

8 tips van ons:

Tip 1: Doe nooit een bod op een woning zonder eerst je financiële mogelijkheden te kennen.

Tip 2: Wees er zeker van, dat de woning geen ‘verborgen’ gebreken heeft. De huiseigenaar is verplicht jou die te melden. Maar alleen wanneer je daar naar vraagt!

Tip 3: Wanneer je een bod wilt uitbrengen, doe dat dan onder het voorbehoud, dat de door jou gekozen financiering doorgang moet vinden. Noem daarbij precies de hypotheeksom, de bank, de rente en de rentevaste periode. Want ‘een hypotheek tegen gangbare marktcondities’ is wel erg vrijblijvend.

Tip 4: Wanneer je het gevoel hebt dat de rente nu erg laag is, koop dan voor de toekomst wat extra zekerheid in. En kies voor een langer rentecontract

Tip 5: Hebt je opgroeiende kinderen, kies dan zelfs voor een zodanig lang rentecontract, dat je gedurende de dure ‘kinderperiode’ geen renteverhoging hoeft te verwachten.

Tip 6: In het algemeen, neem nooit te grote risico’s, alleen maar vanwege een lagere maandlast.

Tip 7: En wanneer je toch zelf op zoek wilt gaan naar de ideale hypotheek, kies dan nooit voor de offerte van 1 bank, maar vergelijk. Dat doen wij ook.

Tip 8: Of beter nog, vraag ons jou te helpen kiezen uit alles wat de markt te bieden heeft.

Direct regelen

Afspraak maken

Schade melden

Verzekering wijzigen

Verzekering aanvragen